5.- Dit is hoe Griekenland zijn toeristische sector opnieuw uitvindt

Het aantal toeristen is met 70 procent gedaald, dus het land heeft zijn toekomst na de pandemie gepland door zich te concentreren op duurzaam toerisme.
Rond half juni, een week voordat de internationale vluchten naar Griekenland werden hervat, verzamelden Michael Ermogenis en andere inwoners van Santorini zich voor hun dagelijkse koffie in een bakkerij in het pittoreske dorpje Oia. Die ochtend overspoelde de stilte de lege stenen straten van de stad, net als in de afgelopen maanden sinds Griekenland strikte quarantainemaatregelen had genomen. In tegenstelling tot andere dagen concentreerde het gesprek in de bakkerij zich echter op het nieuws dat een toeristisch stel en hun dochter op het eiland waren verschenen. Ze waren met de boot uit Frankrijk gekomen en verbleven in Oia.

Het fenomeen was zo bizar dat de stad een paar dagen lang praatte op een eiland dat doorgaans 2,8 miljoen bezoekers per jaar ontvangt. “Zo raakte het isolement de buren, iedereen begon te praten over die drie mensen die waren aangekomen”, zegt Ermogenis. Voor zover hij weet, waren zij de eerste buitenlandse bezoekers die voet aan wal zetten op Santorini sinds Griekenland op 4 mei uit de gevangenis werd vrijgelaten; de eerste van vele, wilden de eilandbewoners.
Medio juli, hoewel internationale reizigers alle Griekse luchthavens en havens mochten binnenkomen – met uitzondering van landen met een hoog risico als de Verenigde Staten en Brazilië – leek de situatie echter niet te zijn teruggekeerd naar normaal. Veel buitenlandse bezoekers keerden terug naar Santorini, maar vanwege de angst voor het virus en de economische problemen konden zoveel mensen niet komen zoals gewoonlijk.

Volgens bezorgdheid
Griekenland wordt geprezen om zijn snelle en effectieve reactie op het nieuwe coronavirus. Meteen nadat de eerste drie gevallen van COVID-19 op 27 februari waren bevestigd en voordat er één sterfgeval werd geregistreerd, begonnen de Griekse autoriteiten massabijeenkomsten te beperken, ook die in educatieve en religieuze instellingen.
Op 23 maart waren alle niet-essentiële bewegingen in het land beperkt, waardoor een totale lockdown begon. Voor de komende zes weken moesten mensen die hun woning wilden verlaten een sms sturen naar een telefoonnummer van de overheid met een code – een nummer van één tot zes – om de reden van hun vertrek aan te geven. Geaccepteerde redenen waren reizen naar de werkplek (tijdens werkuren), naar de apotheek of supermarkt gaan, naar de dokter gaan en sporten.
De bevolking voldeed grotendeels zonder klachten aan de maatregelen. Maar met de komst van het toeristenseizoen in de zomer werd die conformiteit tot bezorgdheid. Meer dan een kwart van het Griekse bbp is afkomstig van toerisme en voor sommigen was het idee om het langverwachte en noodzakelijke inkomen van de miljoenen toeristen die Griekenland dat jaar zouden bezoeken, kwijt te raken, angstaanjagend.
“Je moet kiezen tussen uithongeren en sterven aan het coronavirus”, zegt George Koukoulas, een Atheense eigenaar van Mezedaki by Lordos, een taverne in de Kaisariani-buurt, bekend om zijn restaurants. Hoewel de taverne van Koukoulas het deze zomer beter heeft gedaan dan ik had verwacht, is de verkoop sterk gedaald in vergelijking met andere jaren. “Dit is een gebied met veel Airbnbs, dus zonder toeristen hebben we niet zoveel mensen”, zegt hij.

De Lesbos-crisis
In het afgelopen decennium is het aantal toeristen dat Griekenland bezoekt gestaag toegenomen, tot een record van 33 miljoen in 2018. De afgelopen jaren is het aantal echter gedaald op bepaalde plaatsen, zoals het eiland Lesbos, waar de huidige vluchtelingencrisis zich voordoet. joeg de meeste jaarlijkse bezoekers weg. Moria, het beruchte vluchtelingen- en migrantenkamp van Lesbos, brandde op 9 september af, waardoor 13.000 mensen dakloos werden. “De realiteit van het eiland is nooit correct weergegeven in de media”, zegt Aphrodite Vati, eigenaar van een hotel en loco-burgemeester van Toerisme in Lesbos. “Het enige waarover gesproken wordt, zijn Lesbos en Moria en de vluchtelingencrisis en al deze tegenslagen, maar aan de andere kant is dit niet de realiteit van het eiland, maar slechts een deel ervan.”
“Ik probeer op geen enkele manier de slechte omstandigheden – de onbewoonbare omstandigheden – waarin mensen in Moria woonden, tot een minimum te beperken,” zegt Vati, die haar tijd en middelen vrijwillig ter beschikking stelde tijdens het ergste deel van de crisis. Maar hij zegt dat “mensen hadden en nog steeds bang zijn om te komen.” Deze angst, samen met het coronavirus, heeft ertoe geleid dat veel bedrijven op het eiland de sterke terugval van het toerisme niet hebben overleefd.

Voor sommigen straaltjes hoop
Griekenland verwacht dat het aantal bezoekers aan het einde van het hoogseizoen met 70 procent zal dalen. Eilanden als Santorini, Mykonos en Rhodos, die afhankelijk zijn van massatoerisme en internationale bezoekers, zullen het zwaarst worden getroffen. Eilanden als Ikaria, die minder bekend zijn bij buitenlandse toeristen, ondervinden wellicht niet zoveel gevolgen. “We zijn niet afhankelijk van het massatoerisme of buitenlandse toeristen”, zegt Isidoros Plytas, medeoprichter en eigenaar van Ikaria Surf School. Dit jaar, aangezien meer Grieken door hun eigen land reizen, heeft het eiland meer Griekse bezoekers ontvangen dan normaal. “Aangezien we afhankelijk zijn van de Grieken, heeft [de afname van het toerisme] ons niet zo veel geraakt.” Met name de bedrijven van Ikaria die sport- en buitenactiviteiten aanbieden, zijn minder getroffen door de crisis, aangezien, zoals Plytas uitlegt, “veel Grieken zich tot natuur en sport hebben gewend [tijdens de opsluiting].” In voorgaande jaren bezochten de meeste Grieken Ikaria voor de zomerfestivals; dit jaar zijn ze op zoek gegaan naar alternatieve activiteiten, zegt Plytas, wiens surfschool een goed seizoen heeft gehad. “Ze vroegen me naar wandelpaden, wijnproeverijen en kooklessen.”

Elke wolk heeft een zilveren rand
De pandemie en de daaropvolgende crisis in de toerismesector hebben Griekenland de kans geboden om zijn manier van toerisme te heroverwegen en opnieuw uit te vinden: hoe kan het duurzamer worden en minder gedreven door massaconsumptie? Volgens Ermogenis, hoofd van de Save Oia-campagne, die een meer verantwoordelijke toeristische ervaring in Santorini aanmoedigt, zijn er verschillende dingen die je moet overwegen tijdens deze korte onderbreking van de gebruikelijke drukte.

“De ene is de achteruitgang van de natuurlijke omgeving en de andere is de [daaropvolgende] achteruitgang van de ervaring die toeristen beleven”, zegt hij.

Het aantal toeristen dat op een bepaalde dag in Santorini aankwam, was zo hoog dat velen vreesden dat de infrastructuur en het ecosysteem van het eiland het niet veel langer zouden kunnen ondersteunen. “Dit zijn dingen die zullen moeten veranderen als Griekenland afhankelijk blijft van toerisme als een van de twee of drie belangrijkste bronnen van inkomsten”, zegt Ermogenis. Een twee uur durende tocht met de veerboot vanuit Santorini is Paros, het eerste Griekse eiland dat probeert al het plastic afval uit te roeien. In de voorhoede van deze strijd staat Clean Blue Paros, een initiatief onder leiding van Common Seas.

“Zelfs in een jaar met veel meer stress en financiële onzekerheid, hebben we het aantal bedrijven dat onderdeel is geworden van Clean Blue Paros vergroot”, zegt Zana Kontomanoli, projectmanager.

Kontomanoli zegt dat hij gelooft dat de pandemie grotendeels verantwoordelijk is geweest voor meer bedrijven en individuen die hebben besloten om deel uit te maken van het initiatief. Mensen die het voorheen te druk hadden om mee te doen tijdens het hoogseizoen van vorig jaar, “hadden meer tijd voor ons om uit te leggen welke veranderingen dit initiatief voor hun bedrijven zou kunnen brengen”, zegt hij.

“Het was een ongelooflijke kans”, zegt hij. “Het gaf ons de tijd om te ontspannen en te zien hoe de dingen konden veranderen.”

Published
Categorized as Reizen

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *