Naast reisbeperkingen zijn van de 217 bestemmingen over de hele wereld in totaal 156 volledig gestopt met het internationale toerisme, volgens het in de sector gespecialiseerde agentschap van de Verenigde Naties, dat stelt dat dit het hardst is getroffen door de Covid-19-crisis en pleit voor het opheffen van beperkingen, op het juiste moment en op een verantwoorde manier.
Sinds het begin van de crisis heeft de Wereldorganisatie voor Toerisme de gevolgen van deze pandemie geanalyseerd. Uit het laatste rapport blijkt dat, hoewel het debat over de eerste stappen die kunnen worden genomen om de beperkingen op te heffen, voortgaat, 100% van de bestemmingen wereldwijd nog steeds reisbeperkingen voor internationale toeristen handhaven vanwege COVID-19.
Volgens gegevens die tot 27 april waren verzameld, hadden van de 217 bestemmingen over de hele wereld in totaal 156, 72%, het internationale toerisme volledig stopgezet, waardoor de lucht-, zee- en landgrenzen volledig werden gesloten. Over het algemeen werden enkele uitzonderingen gemaakt voor staatsburgers, ingezetenen, reizigers, diplomaten en noodzakelijke reizen. Bij tien andere bestemmingen is de grens gedeeltelijk gesloten.
In 25% van de bestemmingen waren de beperkingen al minstens drie maanden van kracht, terwijl in 40% de beperkingen minstens twee maanden geleden begonnen.
Een van de belangrijkste gegevens in het onderzoek is dat op 27 april geen enkele bestemming de reisbeperkingen had opgeheven of versoepeld.
“Toerisme is de sector die het hardst door deze crisis wordt getroffen, omdat landen de grenzen sluiten en mensen thuis blijven”, zei de secretaris-generaal van de Wereldorganisatie voor toerisme, Zurab Pololikashvili, die een beroep deed op regeringen zodat ze op een gecoƶrdineerde manier de opheffing van beperkingen, op het gepaste moment en op een verantwoorde manier, wanneer dit veilig wordt geacht.
Pololikashvili legde uit dat “toerisme de levensader is voor miljoenen mensen, vooral in ontwikkelingslanden”, dus de heropening van de sector zal banen garanderen, het levensonderhoud beschermen en de toeristische sector in staat stellen “zijn vitale rol in het bevorderen van duurzame ontwikkeling te hervatten”.
Vergelijkbare beperkingen in alle regio’s van de wereld
Het rapport van de Wereldtoerismeorganisatie weerspiegelt de maatregelen die zijn genomen sinds eind januari, toen COVID-19 door de Wereldgezondheidsorganisatie tot een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationale zorg werd uitgeroepen.
Als we de studie per regio uitsplitsen, wordt opgemerkt dat 83% van de bestemmingen in Europa de grenzen volledig heeft gesloten voor internationaal toerisme. In Amerika is het percentage 80%, in Aziƫ en de Pacific 70%, in het Midden-Oosten 62% en in Afrika 57%.
Op weg naar een verantwoorde heropening
Het VN-agentschap werkt nauw samen met andere internationale organisaties, regeringen en de particuliere sector om het herstel van het toerisme op het juiste moment op een verantwoorde manier te bevorderen.
In de afgelopen twee weken heeft het hoofd van de organisatie de ministers van de G20 en de Commissie van de Europese Unie toegesproken en hen gevraagd om in te zetten op toerisme als een prioriteit op de agenda van landen die proberen te herstellen van de crisis.