Voordelen van thuis tuinieren

Hoewel velen geloven dat thuis tuinieren slechts decoratie is, brengt het in werkelijkheid veel meer voordelen met zich mee. In deze tijden van klimaatverandering is zorg voor het milieu een verantwoordelijkheid die we allemaal op ons moeten nemen. Een van de meest verontrustende problemen in verband hiermee is luchtverontreiniging. Vandaag zullen we het hebben over hoe tuinieren en planten helpen om de lucht in uw huis te zuiveren.

Welke functie hebben kamerplanten?
Traditioneel hebben buitentuinen de aandacht van het tuinieren gemonopoliseerd, omdat het onderhoud ervan werk vereist en bovendien een geweldig gevoel van welzijn en plezier genereert wanneer het er dagen met mooi weer doorbrengt. Kamerplanten bieden echter veel voordelen voor het milieu en de gezondheid.
Vervuiling door auto’s en industrieën, toegevoegd aan chemische vervuiling en de tonnen afval die wordt geproduceerd, betekent dat we onszelf een zuiverder respijt moeten gunnen. Hiervoor is er geen betere plek dan thuis. Planten, naast het versieren van ons huis, absorberen CO2 terwijl ze zuurstof vrijgeven, de temperatuur verlagen en de lucht ontdoen van onzuiverheden. Thuis hebben we echter ook vaak elementen die deeltjes afgeven die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Componenten zoals formaldehyde, aanwezig in producten van spaanplaat of hardboard, bekledingsmaterialen en tapijten; benzeen en xyleen, aanwezig in rubbers, inkt, oliën, kunststoffen en verven; trichloorethyleen, aanwezig in reinigingsvloeistoffen, vernissen en kleefstoffen; en tenslotte koolmonoxide, aanwezig in de verbranding van motoren, brandhout en gas, en in tabaksrook.
Al deze componenten zijn zeer vervuilend en hebben een negatief effect op onze gezondheid: van irritatie van de ogen, keel en neus, migraine, allergische reacties, ademhalingsproblemen, huidaandoeningen, verlies van eetlust, slaperigheid en in het ergste geval kunnen ze leiden tot de vorming van kanker.

Hoe creëer je een zuiverende binnentuin?
Er zijn vijf planten die ideaal zijn om de lucht van vervuilende deeltjes in woningen te reinigen:
• 1.Poto: ook wel bekend als «hang- of klimplant». Dit is een plant die zeer goed bestand is in alle soorten omgevingen, dus hij heeft niet veel verzorging nodig en past zich aan temperaturen tussen 17 en 30ºC aan. Zijn functie is om formaldehyde-, benzeen- en xyleendeeltjes te absorberen en bovendien helpt het geurtjes te elimineren. Ideaal voor beginnende en nieuwelingen in de tuin.
• 2.Espatifilo: ook wel “bloem van vrede” of “bloem van de doden” genoemd. Deze plant kan lange periodes met weinig licht en weinig water doorstaan. In de zomer moet je hem daarentegen regelmatig water geven. Het groeit bij temperaturen boven 18ºC en het wordt aanbevolen om het niet bloot te stellen aan tocht. Deze plant is in staat alle hierboven besproken componenten op te nemen.
• 3. bamboe palm: deze plant kan wel drie meter hoog worden. Het vereist meer zorg dan de vorige, omdat het in vruchtbare grond en een vochtige omgeving moet zijn. Deze elegante palmboom helpt ons formaldehyde-, xyleen- en ammoniakdeeltjes te verwijderen.
• 4.Sansevieria: ook wel “tijgertong” genoemd, het is een plant die zeer resistent is tegen insecten en ongunstige omstandigheden. Het kan overleven tussen 0 en 40ºC. Deze plant elimineert vrijwel alle genoemde stoffen, naast tolueen, een koolwaterstof afgeleid van benzeen.
• 5.Ficus Robusta: ook wel «rubberboom» genoemd, het is een van de meest resistente planten tegen ziekten en hoge temperaturen. Het groeit erg snel en heeft ruimte nodig. Het is een uitstekend formaldehyde-filter en houdt bovendien de vochtigheid van de omgeving op peil. Aan de andere kant is voorzichtigheid geboden, aangezien de bladeren giftig kunnen zijn voor sommige huisdieren, zoals honden en katten.
Nu weet je, verander je huis in een ruimte vol leven voor jou en iedereen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *