Is het goed slapen met planten in de kamer?

We hebben misschien ooit gehoord dat slapen met planten slecht is omdat ze ons van zuurstof beroven. In die zin is het waar dat ze ‘s nachts ademen en kooldioxide afgeven (en het tegenovergestelde gebeurt overdag, als gevolg van fotosynthese). Maar van daaruit nemen ze de zuivere lucht weg om in te ademen … het is een lange weg.
Hieronder zullen we onthullen of het echt schadelijk is of niet om met planten in de kamer te slapen, evenals andere aanbevelingen en interessante feiten.

Stelen planten onze zuurstof?
Er wordt gezegd dat slapen met planten in de slaapkamer slecht is, omdat ze de zuurstof ‘wegnemen’ die we nodig hebben om in te ademen terwijl we rusten. Maar om te analyseren of dit een mythe is of niet, zou het nodig zijn om snel te bekijken hoe de plantencyclus eruit ziet.
Overdag voeren ze de bekende ‘fotosynthese’ uit. Tijdens dit proces profiteert de plant van de zonnestralen en het water om te groeien, terwijl ook kooldioxide wordt verminderd. In dit deel van de cyclus geven ze zuurstof af.
Het tegenovergestelde gebeurt ‘s nachts, wanneer de plant geen zonlicht of kunstlicht krijgt. Vervolgens verbruikt het wat zuurstof uit de omgeving en verdrijft het kooldioxide.
De zuurstof die planten nodig hebben om niet dood te gaan, is echt verwaarloosbaar in verhouding tot de zuurstof die de mens nodig heeft. Daarom is het niet waar dat ze de gezondheid schaden of de slaap beïnvloeden. Daarom zal een eenvoudige pot in de kamer ons niet verdrinken of zuurstof wegnemen. Zo nee, wat gebeurt er als we de slaapkamer delen met het stel of de broers en zussen? Is er genoeg zuurstof voor iedereen?
Bij NASA hebben ze een experiment gedaan in een kas, waar de concentratie koolstofdioxide hoger is dan in je kamer met een paar planten. Zelfs op die plek was het duidelijk dat iemand tijdens het slapen geen zuurstofgebrek had of ademhalingsproblemen had.

Versier de slaapkamer met planten
En welke kamerplanten moet je kiezen om de kamer te versieren? Er is geen regel, maar u kunt zich laten leiden door de volgende aanbevelingen. Als algemene regel moeten we proberen planten te kiezen met smalle bladeren, omdat ze minder zuurstof nodig hebben en bovendien niet zoveel stof verzamelen (iets heel belangrijks als we allergisch zijn). Vetplanten zijn ook goede opties.
Als de kamer niet erg licht is, is het misschien geen goed idee om veel planten te plaatsen, of moet je de potten overdag uit voorzorg verplaatsen naar een meer verlicht deel van het huis.
Het zou ook goed zijn als ze af en toe een paar uurtjes buiten konden doorbrengen. Bijvoorbeeld op het balkon, terras of zelfs op de openstaande vensterbank (pas op dat je er niet af valt).

De beste soorten voor een slecht verlichte kamer zijn:
• -Alocasia.
• -Calatea.
• -Cissus.
• -Esparraguera.
• -Ficus Repens.

Ze zijn allemaal gemakkelijk te kweken en vrij eenvoudig in termen van verzorging (irrigatie, bemesting, transplantatie, enz.). Het is beter dat ze op een meubelstuk of plank worden geplaatst.
Als de kamer goed verlicht is, kan bijna elke plant worden opgenomen. Maar wees voorzichtig, UV-stralen mogen de bladeren en bloemen niet direct raken omdat ze verbranden.

Het is ook noodzakelijk om voor de temperatuur van de omgeving te zorgen (vooral als deze op het zuiden of zuidoosten is georiënteerd). De aanbevolen soorten in dit geval zijn:
• -Pilea.
• -Coleo.
• -Crassula.
• -Drácena.
• -Cípero.
• -Cordyline.
• -Cyclamen.
• -Peperomie.
• -Phalaenopsis.
• -Afrikaans viooltje.

De meeste zullen gemakkelijk te onderhouden zijn, zolang ze maar goed zonlicht hebben. Het wordt aanbevolen om ze in een pot op een meubelstuk te zetten als ze klein zijn of op de grond als ze al een bepaalde maat hebben (van medium tot groot).

Waarom slapen met planten?
Slapen met planten is niet slecht. Integendeel, het kan bijdragen aan ontspanning. Zijn aanwezigheid brengt een natuurlijk element in de kamer, iets dat een bepaald gevoel van rust en positiviteit opwekt. Ze kunnen ook helpen om het stressniveau aanzienlijk te verlagen.
Op het populaire niveau wordt aangenomen dat ze helpen om een goede temperatuur in de omgeving te behouden. Zo koelen ze in de zomer de kamer en in de winter houden ze de kamer warm. Dus zet in plaats van airconditioning of verwarming planten!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *