Alles over waterplanten in uw zwembad

Waterplanten zijn een essentieel element in vijvers en meren, maar ook in natuurlijke poelen zijn ze een trend. Het zijn degenen die zijn aangepast om te leven in een aquatische omgeving, in vijvers, beekjes … Hoewel ze uit zeer diverse families komen, vertonen ze gelijkaardige kenmerken en zijn ze een voorbeeld van het fenomeen van adaptieve convergentie.
In de zwembadomgeving worden waterplanten gebruikt als alternatief voor chloor, aangezien er steeds meer problemen zijn met chemicaliën. Duiken in deze wateren geeft een ander gevoel en biedt voordelen bij allergieën en huidproblemen.
Volgens een studie kunnen we hier op Mallorca en Ibiza meer gevallen van natuurlijke zwembaden vinden, hoewel installatieprojecten in de rest van Spanje nog steeds schaars zijn. Het team van Hidroingenia kan er trots op zijn talrijke zwembaden van dit type te hebben gebouwd.

Een meer dan decoratieve rol
Waterplanten bieden niet alleen een goed decoratief aspect, maar zorgen ook voor zuurstof gedurende de dag, vertragen de zon in de zomer en bieden een bijzondere decoratie voor uw huis. Deze planten dienen ook als concurrenten voor algen, omdat ze dezelfde voedingsstoffen consumeren.
Er zijn veel planten die kunnen worden gebruikt, en hun variëteit hangt af van het zwembad en de klimatologische situatie, aangezien niet alle planten evenveel verschillende temperaturen verdragen.
De planten die in dit type installatie worden gebruikt, moeten zorgvuldig worden gekozen, op zoek naar de ideale planten om het water te zuiveren en zuurstof en voedsel te produceren, waardoor het ecosysteem van het zwembad in stand wordt gehouden.

Hoe werkt een ecologisch of natuurlijk zwembad?
Ondersteund door een filtersysteem dat gebruik maakt van micro-organismen en planten, zijn de zogenaamde biologische poelen opgedeeld in twee delen: zwemgedeelte en plantgedeelte.
De verdeling is vooral belangrijk, zodat je niet hoeft te duiken tussen de planten, die insecten, vogels en zelfs kikkers kunnen bevatten. Planten zijn verantwoordelijk voor het produceren van biomassa, door middel van fotosynthese, die zal worden geconsumeerd door micro-organismen. Deze zetten op hun beurt organisch materiaal om in anorganische stoffen die respectievelijk nodig zijn voor plantengroei. Alles creëert een cyclus van uitwisseling van materie en energie.
Biopools kunnen van elke grootte of vorm zijn, lagunetype, privézwembaden of Olympische zwembaden, rekening houdend met het feit dat het geen chemische producten gebruikt voor het onderhoud, omdat deze irritatie van de huid, slijmvliezen en ogen veroorzaken en ook vervuilen. Ze omvatten ook geen elektrolyseprocessen met zoutoplossing. Een echt ecologisch zwembad bevat alleen natuurlijk water.

Ze hebben geduld nodig.
Zodra de constructie van het glas is voltooid, wordt het zwembad gevuld met water en zal het noodzakelijkerwijs verschillende fasen doorlopen: In het begin wordt het groen en troebel, met beestjes en zelfs algen. Hier is het niet handig om te baden, omdat het water niet schoon of gezuiverd is. De volgende fase is na drie weken of een maand. Het water wordt kristalhelder omdat het zijn eigen biosysteem begint te creëren. Nu kunt u genieten van een goed bad.

Voor-en nadelen.
Het zwemseizoen kan worden verlengd dankzij hogere watertemperaturen. Bovendien zorgt het voor een intens gevoel van onderdompeling en contact met de natuur.
Onovertroffen inzet voor uw tuin. Het biologische zwembad is volledig in het landschap ingevoegd en is vooral in de winter bijzonder decoratief en brengt de natuur bij u thuis.
Chemicaliën eruit. Planten, door het water te filteren, nemen stikstof en fosfor op, lossen op en maken ons zwembad 100% natuurlijk. Ondergedompelde planten helpen de zuurstofvoorziening van het water te behouden. Originaliteit. Niet alle mensen kunnen bogen op het zien van bloemen van de vele waterplanten, in alle seizoenen.

Lage kosten voor onderhoud en zorg voor het milieu. Het water wordt niet ververst, alleen het verdampende water wordt vervangen.
-Nadelen? Het water is niet vanaf dag één kristalhelder, maar het biosysteem bereikt totale perfectie in twee jaar, wanneer de planten wortel hebben geschoten. Een ander mogelijk nadeel is dat de bodem eens per jaar schoongemaakt moet worden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *